První kvalifikace pro české Optimisty

První kvalifikační regatou na MS/ME pro české Optimisty byla 4th Youth Centenary Regatta – Trofeo Faccenda, která se jela od 29. 2. do 3. 3. na Gardě.

O účast na mistrovství Evropy v Itálii nebo na mistrovství světa v Argentině bojuje 26 českých dětí, mezi nimi je jich devět z ČYKu. Vstupenku na vrcholné světové akce získá pouze 12 z nich.

Odjelo se celkem devět rozjížděk, šest kvalifikačních a tři finálové. Závodilo se ve čtvrtek, v pátek a v neděli za severního proměnlivého větru o síle 2–6 m/s, často pršelo a byla zima. V sobotu se neodjelo nic.

Druhá nejlepší z českých závodníků byla na 24. místě celkově a pátá dívka Matilda Košíková, do zlaté skupiny, a tudíž do první poloviny startovního pole se vešli ještě Hynek Zákoucký, Kateřina Tomolová, Jan Hubáček, Marek Štolba a Roxie Berta Bartušková. Celkem se do zlaté skupiny vešlo 16 českých závodníků, což bylo nejvíc ze všech zúčastněných zemí, včetně domácích Italů. Na startu jich bylo celkem 27 ze 101 závodníků.  

Druhá kvalifikace čeká na české děti o Velikonocích ve slovinské Portoroži. Rozhodovat se bude v květnu v nizozemském Workumu.

Kompletní výsledky: https://www.racingrulesofsailing.org/documents/8133/event