Oslava 130 let Českého Yacht Klubu

Český Yacht Klub oslavil 130 let od svého založení, které se považuje za počátek celého českého jachtingu.

 

Nejprve se v pátek 14. dubna konala oslava pro členy klubu. I když byla zima pršelo, na grilu se pekla šunka a buřty, pivo teklo proudem a večírek se vydařil.

 

V sobotu 15. dubna přijali pozvání na slavnostní plavbu na historické salonní rychlolodi Nepomuk předsedové českých jachtklubů, nechyběli předseda ČSJ Radim Vašík, předseda Slovenského svazu jachtingu Martin Mydlík, další členové VV ČSJ, čestný předseda ČSJ Karel Bauer, spolek Vltavan i další významní hosté.

     

 

Mezi Železničním a Palackého mostem se konala regata tříd Optimist, RS Feva, Cadet ILCA 4 a 2.4mR. Všichni přítomní ji sledovali z paluby Nepomuku. Bohužel se kvůli slabému větru a silnému proudu nepodařilo dokončit žádnou rozjížďku.

         

Příjemnou atmosféru, bohaté občerstvení a projížďku po Vltavě kolem Veslařského ostrova přichystala posádka Nepomuku v čele s převozníkem pražským a ředitelem společnosti Pražské Benátky, které Nepomuk patří, Zdeňkem Bergmanem, jak pro pozvané hosty, tak na závěr i pro všechny účastníky regaty.

     

Všichni se následně přesunuli do historické loděnice ČYKu, kde oslava pokračovala. Předseda ČYKu Pavel Schwarz provázel přítomné po budově a s hrdostí jim ukazoval nádherné prostory včetně zrekonstruované mansardy zakladatele Josefa Rösslera Ořovského.

 

Předseda Slovenského svazu jachtingu Martin Mydlík, předal předsedovi Českého Yacht Klubu u příležitosti 130. výročí stříbrný talíř a popřál nejen klubu, ale celému českému jachtingu dalších 130 let.

   

Předseda ČSJ Radim Vašík poděkoval ČYKu za zásluhy, a především za vynikající práci s mládeží a také popřál hodně sil a úspěchů do dalších let.

 

Na závěr proběhlo vyhlášení regaty, na kterém všichni účastníci obdrželi speciální diplomy s připomínkou výročí 130 let od založení ČYKu. Všichni pozvaní hosté dostali také publikaci 130 let Českého Yacht Klubu a znovu vydanou učebnici jachtingu z roku 1937 O. Novák: Co má věděti plachtič o lodi a plachtění.

Děkujeme všem členům, kteří se na přípravě oslav podíleli!

Povedená akce odstartovala sérii dalších oslav, které nás v tomto jubilejním roce českého jachtingu čekají. Již nyní si můžete objednat kolekci oblečení a doplňků k tomuto výročí, které připravil Český svaz jachtingu: https://eshop.sailing.cz

Oslavy vyvrcholí regatou 130 let jachtingu, která se bude konat poslední prázdninový týden na Lipně a je zároveň mistrovstvím republiky mládeže: https://www.mcrmladeze.cz