Pozvánka na Primátorský štít



V letošním roce se v termínu 17.–18. 10. uskuteční již 76. ročník tradičního závodu Primátorský Štít považovaný za vrchol pražské jachtařské sezony.



Pořádá ho Český Yacht Klub za podpory Hlavního města Prahy.Závod byl založen krátce po skončení druhé světové války v roce 1945 na počest prvorepublikového primátora Prahy a člena ČYKu JUDr. Karla Baxy. Stal se jachtařskou obdobou veslařských Primátorek pořádaných již od roku 1910. Několik prvních ročníků se jelo jako mistrovství republiky pro lodní třídu O-jola, která ovládala poválečné období na českých vodách. Prvním vítězem a mistrem ČSR se stal Ctibor Burda, člen ČYKu od roku 1944.



Hlavní cena Primátorský štít (bronzový basreliéf na mramorové podstavě – dílo Stino Paukerta) je udělována vždy nejpočetnější třídě daného ročníku. Závod se koná pod záštitou primátora hl. m. Prahy, kterých se za dobu jeho existence vystřídalo již osmnáct. Primátorský štít rovněž navázal na několik meziválečných ročníků mezistátní regaty ČSR – Jugoslávie O pohár pražského primátora (1935–37). Broušený skleněný pohár věnovaný JUDr. Karlem Baxou a titul „mistr Adrie“ získala v prvním ročníku posádka československé lodě VLTAVA postavené v roce 1935.

Primátorský štít je vypsán pro lodní třídy Optimist, Cadet, Laser 4.7, Laser Radial, Laser Standard, RS Feva, 420 a samozřejmě pro kajutové plachetnice. Stejně jako vloni pražský primátor MUDr. Zdeněk Hřib již přislíbil účast.

Vypsání, přihlášky a další dokumenty k závodu naleznete zde: www.sailing.cz