Zlatý čestný odznak ČSJ pro bývalého předsedu klubu Jana Šilhavého

V sobotu 28. 5. se v Praze na Strahově konala Valná hromada Českého svazu jachtingu. Po přivítání přítomných byly uděleny čestné odznaky ČSJ.  

     

Zlaté čestné odznaky obdrželi Jan Šilhavý (1941) z Českého Yacht Klubu, Ivan Šenkýř st. (1957) z YC Neratovice a Přemysl Drábek (1942) z Jachtklubu Toušeň. Stříbrný čestný odznak byl udělen Otakaru Kleinerovi (1951) z Yacht Clubu DIM Bezdrev. Ocenění zasloužilý rozhodčí dostal Ivo Jakubec z YC Neratovice. Ocenění předávali předseda ČSJ Radim Vašík a místopředseda ČSJ Tomáš Musil.  

 

Bývalý předseda Českého Yacht Klubu, Ing. Jan Šilhavý vloni oslavil významné životní jubileum, 80. narozeniny. Členem Českého Yacht Klubu (tehdy Slavoj Vyšehrad) se stal již v roce 1958. Plachtit se naučil na olympijské jole, v roce 1961 dokončil svou první loď třídy Flying Dutchman. V 70. letech, když začal na Optimistu závodit jeho syn Martin, byl trenérem mládeže. V 80. letech se začal věnovat také stavbě lodí, vzniklo kopyto pro laminátové plachetnice třídy Evropa, na kterých dosáhla celá řada závodníků vynikajících výsledků. Od roku 1980 byl sportovním kapitánem klubu, od roku 2004 do roku 2020 pak předsedou Českého Yacht Klubu. Svou prací významně přispěl k rozvoji našeho nejstaršího Jachtklubu a zasadil se jeho modernizaci a vysokou úroveň. Po roce 2020 se věnuje především archivu klubu.