Soustředění a největší závod třídy Optimist na světě na Gardě

Největší závod dětské třídy Optimist na světě se konal na Velikonoce od 14. do 17. dubna na Gardě. Již 40. ročník populárního Garda Meetingu pořádal klub Fraglia Vela Riva.

Mezi více než tisícem účastníků ze 40 zemí z celého světa závodily také české děti, přestože se ve stejné době se v Portoroži jiná regata, která byla určena pro české závodníky jako kvalifikace na ME/MS. České barvy hájil na Gardě jedenáctičlenný tým z Českého Yacht Klubu a tři závodníci z dalších klubů.

Nejprve ve středu 13. 4. nejlepší závodníci svých zemí poměřili síly v Country Cupu – mezi 31 startujícími zeměmi nechyběl ani český zástupce – Václav Zákoucký z ČYKU, který vybojoval 25. místo. „Jsem rád, že jsem se tady posunul na pozici klubové jedničky, když je celá česká špička včetně našeho nejlepšího závodníka z klubu Tomáše Peterky v Portoroži, kde bojuje o účast na mistrovství světa a Evropy, a mohl tak reprezentovat Českou republiku v závodě národů. Byla to pro mě velká čest a obrovská zkušenost,“ prozradil Vašek, který těsně před závodem oslavil 12. narozeniny.

Následovalo slavnostní zahájení 40. ročníku Garda meetingu a od čtvrtka se začalo závodit. Celý český tým byl na místě již od předchozí soboty a věnoval se tréninku pod vedením trenérů Eva Skořepové a Tomáše Doležala. Po celou dobu až do končení závodu panovaly skvělé podmínky – slunce a odpolední vítr o síle 5–12 m/s, který pravidelně naskakoval kolem 13. hodiny.

Děti byly tradičně rozděleny do dvou věkových kategorií – Cadetti ročníky 2012 a 2013 (na startu jich bylo 100) a 929 Juniores ročníky 2007–2011, které byly dále rozděleny do pěti skupin po cca 185 závodnících. Každý den kromě neděle, kdy v závěru vítr hodně zesílil se odjely plánované tři rozjížďky juniorů a dvě cadettů. I přes velký počet dětí na vodě vše fungovalo bez problémů, děti si navíc na břehu konečně zase po dvou letech covidového odříkání mohly užít každý večer pasta party, koncert nebo tombolu.

Závod vyhrál Sviatoslav Madonich z Ukrajiny, který pro svou zem vybojoval i Country Cup. Ukrajinský tým je nyní díky pohostinnosti místních v čele s rodinou brazilského několikanásobného zlatého olympionika Roberta Scheidta na Gardě doma. Jeho manželka Gintare (zlato z Pekingu ve třídě Laser Radial) uspořádala na pomoc ukrajinskému týmu mezi jachtaři sbírku.

A jak si vedli závodníci z ČYKu?

Na 37. místě mezi Cadetty (jako 12. dívka) skončila další desetiletá závodnice Anna Skořepová z ČYKu. „Ani já nejsem na Gardě poprvé a také jsem si myslela na trochu lepší umístění, ale vážím jen 30 kilo, a to se s většími dětmi v silném větru těžko bojuje. Ale moc jsem si zde užila závod i trénink, a hlavně prima partu dětí,“ směje se.

Obrovská gratulace patří také Davidu Hrubému z YC Nechranice (v ČYKu začínal), který vybojoval úžasné sedmé místo mezi Cadetty. „Trochu mě mrzí, že to nebyla bedna, nebo alespoň páté místo, za které mi táta slíbil bígla, ale mám ještě šanci, letos pojedeme na Gardě další tři závody. Mám to tady rád,“ vysvětloval desetiletý Dáda.

Mezi Juniores byl nejlepším Čechem Václav Zákoucký z ČYKU, který se jen o čtyři místa nedostal do stříbrné skupiny. V bronzové mu nakonec patřilo 52. místo. Většina ostatních skončila v emeraldové skupině, kde byla nejlepší z ČYKu na 20. místě Johana Klímová.

Byla to parádní akce a skvělý trénink a už se těšíme na další regaty na Gardě, která je jezerem jachtingu zaslíbeným.

Stránky závodu: https://www.fragliavelariva.it/regate/40-lake-garda-meeting-optimist/

Facebook: https://www.facebook.com/FragliaVelaRiva

Kompletní výsledky:

CADETTI

1GOLD

2SILVER

3BRONZE

4EMERALD

5PEARL