Naši Optimisti závodili o Velikonocích v chorvatském Medulinu

V chorvatském Medulinu se od 1. do 4. dubna jelo mezinárodní mistrovství Chorvatska ve třídě Optimist – Clivo Sailing Cup. Na startu bylo 211 dětí z devíti zemí a mezi nimi 30 českých. Závodila celá naše reprezentace SPS pod vedením trenérky Nikol Staňkové a řada dalších závodníků ze všech koutů republiky. Tým Českého Yacht Klubu na startu nechyběl – závodilo devět dětí, dvě další – úplní nováčci – se zúčastnili čtyřdenního tréninku před závodem.

Děti trénovaly za slabšího i silnějšího větru pod vedením Evy Skořepové a Pavla Pavlouska. Čtyři slunečné závodní dny přinesly nejdříve dva dny kvalifikace ve slabém větru. Po čtyřech odjetých rozjížďkách se flotila rozdělila na zlatou, stříbrnou a bronzovou skupinu.

Dva finálové dny přinesly velmi silný vítr, v sobotu se za větru kolem 8 m/s podařilo odjet jednu rozjížďku, pak ale vítr opět zesílil až na 15 m/s. Druhou rozjížďku tak dokončila pouze část závodníků zlaté skupiny. Pro bronzovou a stříbrnou skupinu byla rozjížďka zrušena. Poslední den foukalo přes 20 m/s, takže nebylo možné vyplout.

Ela Štolbová         

Do zlaté skupiny se probojovala pouze Ela Štolbová, která skončila nejlépe z týmu na 69 místě a jako 19. starší dívka. Tomáš Peterka skončil na 83. místě celkově a dvanáctý ve stříbrné skupině. Na 96. místě skončil Jáchym Klíma, na 109. místě pak Anna Skořepová, která byla zároveň šestá v kategorii mladších dívek. Sedmá v této kategorii byla Johana Klímová na celkovém 113. místě.

Mistrem Chorvatska se stal Josip Tafra z JK Labud.

Další výsledky týmu ČYK: 116. Kateřina Lokajíčková 119. Marek Štolba 165. Václav Zákoucký 183. Roxie Berta Bartušková

Kompletní výsledky: FinalResults_GoldGrupa FinalResults_SilverGrupa FinalResults_BronzeGrupa

Více fotek a informací: https://www.facebook.com/clivosailingcup